Duurzaamheidsverklaring



Wat betekend het begrip "duurzaam"?
In Nederland gebruiken we de term “duurzaam” als vertaling van het Engelse woord Sustainable. Dit is feitelijk een onjuiste vertaling. Het Engelse “sustainable” betekend “volhoudbaar”.

In 1987 werd de wereldcommissie voor Milieu en Ontwikkeling (WCED) opgericht door de Verenigde Naties. Deze werd voorgezeten door de toenmalige Noorse premier Gro Harlem Brundtlandt. De Brundtlandt-commissie moest een antwoord vinden op een reeks fundamentele problemen op wereldschaal, zoals vervuiling, overbevolking, armoede, ongelijkheid, hongersnood en uitputting van natuurlijke grondstoffen.

Hiervoor kwam de Brundtlandt-commissie met een uitleg wat “sustainable” betekend: voorziet in de behoeften van de huidige generaties, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in het gedrang te brengen.

Over het leven van de paling
Palingen worden geboren in de Sargassozee in de Atlantische Oceaan. Als doorzichtige glasalen komen de jonge palingen met honderden miljoenen tegelijk aan bij de Europese kust. De jonge paling zoekt vervolgens het voedselrijke zoete water in Europa (ook Nederland). Helaas zijn veel delta's afgesloten en kunnen de jonge palingen het opgroeigebied niet of nauwelijks bereiken. Onderweg treffen deze jonge palingen vaak grote voor hen onneembare barrieres zoals de door mensenhanden gemaakte dammen, dijken en sluizen. De paling die het in het zoete water tot volwassenheid weten te brengen kan vaak niet zonder schade de noodzakelijke trek naar open zee volbrengen. Op hun weg terug naar de geboortegronden in de oceaan lopen zij vaak schade op of nog erger vinden zelfs de dood in een van de vele pompen en waterkrachtcentrales. Dit zijn bij elkaar belangrijke oorzaken van de huidige lage palingstand.

De visserij op paling is aan strenge Europese en nationale regels gebonden. Zo mag paling niet meer uit de Europese Unie geëxporteerd worden. Export van glasaal naar het Verre Oosten is verboden. De quota voor glasaal (jonge paling) visserij worden jaarlijks door wetenschappers vastgesteld. Van elke kilo jonge paling die gevangen wordt moet 60% elders in Europa worden gebruikt om wateren te herbevolken met paling. Zonder menselijke hulp zijn barrieres voor paling veelal onoverwinbare obstakels.

De palingstand staat voornamelijk onder druk vanwege door mensenhanden gemaakte obstakels in Europese rivieren. Denk aan dammen, dijken en waterkrachtcentrales.Vervuiling van en gebrek aan voedsel in het aquatisch-systeem missen hun impact niet. Het verlies aan leefgebied, predatie door andere dieren, vissen en vogels en de palingvisserij zijn als mede-oorzaak van de huidige lage palingstand aan te wijzen.

Hulp aan de volwassen palingen is belangrijk. In Nederland werken beroeps-, en sportvissers samen om de paling veilig ons land in en uit te helpen. Met deze hulp is de verstoorde levenscyclus weer rond. Uiteindelijk zal het zo moeten zijn dat paling op eigen kracht ons land in en uit kan zwemmen. Het "over de dijk" helpen van paling is tot die tijd een tijdelijke maatregel.

Duurzaamheidsverklaring van Spakenburg Paling B.V.
Wij vinden als producent van Delicious Fish dat vis en visproducten, dus ook paling, op een maatschappelijk verantwoorde en zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd moeten worden zonder de generaties na ons in hun behoeften te schaden.

Concreet doen wij het volgende:

  • Letten wij op het energie-, en waterverbruik bij aanschaf van productiemiddelen. Sinds 2008 hebben wij ons watergebruik met 80% teruggebracht;
  • Letten wij de de aanschaf van vervoersmiddelen op het energiegebruik.
  • Letten wij aanschaf van verpakkingsmateriaal of dit geschikt is voor hergebruik of recycling. Daarom vermelden wij op ons verpakkingsmateriaal van welk materiaal het van gemaakt is om zo de mogelijkheden voor hergebruik te bevorderen;
  • Van het organisch afval dat bij de productie vrijkomt wordt in een bio-massacentrale groen gas gemaak en/of worden eiwitten en omega-3 vetten teruggewonnen;
  • Ons bedrijf is een initiatiefnemer van het bevorderen van duurzaamheid binnen de Europese palingbranche;
  • Ons bedrijf is aangesloten bij Nederlandse Verening van Palinghandelaren, NeVePaling. Zie: www.nevepaling.org;
  • Draagt ons bedrijf, voor elke paling die wij verhandelen, financieel bij aan het Duurzaam Paling Fonds. Dit fonds heeft tot doelstelling met behulp van het merk fondsen te werven om wateren met jonge aal te herbevolken. Hiermee kan de palingstand binnen Nederland blijvend verbeterd worden. Daarnaast investeert het fonds in het veilig en onbeschadigd over de dijk helpen van volwassen paling. Zodat deze onbeschadigd de reis naar de paaigronden kan voltooien. Tenslotte investeert het fonds in gericht wetenschappelijk onderzoek omdat we veel nog niet weten van deze mysterieuze vis.
  • Ons bedrijf brengt sinds 1 november 2010 uitsluitend palingproducten onder het Duurzaam Paling Fonds® - Logo op de markt. Het registratienummer van de gebruiksovereenkomst van Spakenburg Paling B.V. voor het Duurzaam Paling Fonds ® is NL-NVP-02;
  • Ondersteunt ons bedrijf de Stichting DUPAN. Zie: www.dupan.nl. Deze Stichting zet zich in voor vrije migratie voor de paling tussen alle wateren in Nederland, kennisvermeerdering over de paling, het actief verbeteren van de palingstand binnen Nederland en verdere verduurzaming van de palingkweek en diervriendelijke verwerkingsmethoden;
  • Ondersteunt ons bedrijf de Sustainable Eel Group uit het Verenigd Koninkrijk Zie: www.sustainableeelgroup.com Deze non profit organisatie beoogt een Europese duurzame palingvisserij;
  • Spakenburg Paling B.V. is gecertificeerd volgens de Sustainable Eel Standard onder nummer 040;
  • Uiteindelijk willen wij overgaan op duurzaam geproduceerde en duurzaam gevangen paling voor al onze palingproducten.

Aansluitend onderschrijven wij de Duurzaamheidsverklaring voor NeVePaling Leden



Wet,- en regelgeving
De glasaal-, en palingvisserij en handel in paling in al haar levendstadia is door middel van Europese en Nationale wet-, en regelgeving gereguleerd. Hiernaast heeft CITES (Convention on International Trade of Endangered Species) de Europese paling geplaatst op Appendix II. Appendix II is de lijst waarop soorten staan die niet met direct uitsterven worden bedreigd. De Europese paling is vrij verhandelbaar binnen haar leefgebied, vanwege CITES regelgeving is de internationale handel in paling aan strenge regels onderworpen.

NeVePaling Leden houden zich aan de geldende wet-, en regelgeving welke gelden voor de handel in paling. Het Huishoudelijk Reglement van NeVePaling geeft aan dat in het geval een Lid zich niet aan de voorschriften houdt deze geroyeerd kan worden.

Bescherming en traceerbaarheid
De lidstaten van de Europese Unie hebben een Aalherstelplan. In een Aalherstelplan beschijft een lidstaat de maatregelen waarmee de paling beschermd en het herstel van leefgebied verbeterd worden. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat elke lidstaat de garantie moet geven dat voldoende volwassen paling vrije uittrek mogelijkheid heeft om zo voor voldoende nageslacht te zorgen.

De noodzaak om de palingstand in heel Europa te beschermen staat voor iedereen vast. Aandacht voor niet visserij gerelateerde problemen is met het ICES advies van 2014 groter geworden. Slechte bereikbaarheid van de voor paling noodzakelijk leefgebieden, schade door waterkrachtcentrales en pompen van gemalen krijgen meer aandacht. Ook is er aandacht voor ongecontroleerde vangsten van zowel jonge paling (glasaal) als volwassen paling in Europa. Volwassen paling is een geliefde delicatesse. Stroperij en illegale en ongecontroleerde visserij en handel in paling zijn niet alleen gevaarlijk voor de consument maar ook voor de paling zelf. Gevaar voor de consument wordt gevormd als paling uit vervuilde gebieden afkomstig is en het gevaar voor de paling is als door ongecontroleerde (over)bevissing de palingstand in een gebied schade ondervindt.

NeVePaling Leden willen in de toekomst dat de palingvisserij en palinghandel uitsluitend via (SEG)-gecertificeerde bedrijven mag plaatsvinden. Op dit moment zijn alle NeVePaling Leden SEG-gecertificeerd en worden door de NVWA gecontroleerd op traceerbaarheid van hun product.

Diervriendelijke bedwelming van paling
Sind 1 januari 2015 worden alle palingen die ons bedrijf verwerkt voorafgaand aan de slacht diervriendelijk electronisch bedwelmd. Door gebruik te maken van deze moderne bedwelmingsmethode ervaart de paling geen stress tijdens de slacht. Dit komt de kwaliteit ten goede.

Over glasaal
Glasaal werd in landen als Portugal, Spanje en het zuid-westen van Frankrijk traditioneel als gerecht gegeten. Deze consumptie is inmiddels voor een groot deel vervangen door een surimiproduct. Vanwege de EU-Aalverodening 1100/2007 is het een verplichting om het overgrote deel van het beschikbare glasaalquotum gebruikt wordt voor herstelmaatregelen. Door de 'restocking' (herbevolking) van jonge paling in binnenwateren van de Europese Unie zal op termijn de uittrek van volwassen exemplaren toenemen. Een kleiner deel van de jaarlijkse vangsten van glasaal gaan naar Noord-Europese palingkwekerijen om daar opgekweekt te worden tot consumptiepaling.

Over Stichting DUPAN
De Stichting DUPAN zet zich actief in om de palingstand op duurzame wijze binnen Nederland te herstellen, duurzame beheersmaatregelen, vrije in-, en uittrek te bepleiten en te zorgen dat duurzame en diervriendelijke vangst-, en verwerkingsmethoden voor paling ontwikkeld worden.

NeVePaling-leden brengen sinds 1 januari 2012 het blauwe Duurzaam Paling Fonds ® -logo op hun palingproducten aan. Hiermee dragen ze bij aan een duurzaam beheer van paling in Nederland. Met gelden uit het "Duurzaam Paling Fonds®" worden jonge palingen naar geschikt leefgebied gebracht, wetenschappelijk onderzoek mogelijk gemaakt en tenslotte volwassen palingen "over de dijk" naar open zee geholpen.

Keus
U heeft als consument de keus om paling te kopen die bijdraagt aan een verder (en sneller) herstel van de palingstand. Zo kunnen generaties na ons ook blijven genieten van deze heerlijke Hollandse delicatesse.